Podzim z pohledu TČM

Dnes si povíme něco o podzimu. Podle evropského kalendáře začíná podzim na rovnodennost 22.9, v keltském a taoistickém kalendáři o něco dříve a to 11.9. Tři podzimní měsíce se nazývají „ naplňování a dozrávání. V tomto období ubývá Yangvé energie a příroda již nebujní ale dozrává a utišuje se. Energie rostlin se pomalu stahuje do kořenů aby přežily zimu, opadává listí i plody. Podzim je pod nadvládou elementu kovu, kterému v našem těle přináleží orgán plic a tlustého střeva. Energie kovu je Yinová má tendence klesat dolů a stahovat se dovnitř, barvou tohoto elementu je bílá, jeho chutí ostrá. Qi země se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. My bychom měli chodit dříve spát a vstávat se slepicemi. Tím zajistíme duševní klid a zmírníme dopad ostrého podzimního vzduchu. Dále má člověk shromažďovat duševní energii a svou pozornost již neobracet směrem ven, tím zajistíme čistotu plicní Qi. Taková je podzimní atmosféra kdo se jí protiví může v zimě trpět nedostatkem energie a průjmovými onemocněními. Proto se na podzim sklízí plody zasazené a vytváří se zásoby na zimu. Měly bychom zklidnit fyzickou aktivitu, ubrat pohybu čas věnovat sami sobě duchovní práci a meditaci. Je to vhodný čas na studium a přípravu na tichou zimu.

Vhodné je tomuto období přizpůsobit i stravu. Zajistíme si tak dobré živení organizmu před zimou. Měli bychom si dát pozor na suchý patogen, proto je vhodné do jídla zařadit houby, ořechy, semena, vejce a med tedy suroviny které přirozeně zvlhčují. Z technik úpravy jídla je především vhodné pomalé vaření v menším množství vody, pečení a vaření v tlakovém hrnci. Vhodné je zařazovat pravidelně hutné polévky, masové vývary, omáčky, luštěninové polévky a dušené ovoce. Zkrátka jídlo by mělo by mělo obsahovat více Yinové složky. Při výběru surovin nám pomůže bílá barvy a pikantní chuť jsou to například ředkev, křen a pórek. Pozor však na přemíru ostré chuti ta poškozuje plíce a játra. Mezi vhodné obiloviny patří dlouhozrnná rýže, slzovka, jáhly a ječmen. Z luštěnin volíme bílé fazole a čočku. Vhodnou zeleninou jsou ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubna, cibule, křen, česnek, zázvor, celer, květák, petržel a mrkev. Jablka, hrušky, šípky jsou ideální podzimní ovoce. Z živočišných surovin je dobrá například kachna. Kořením podzimu jsou kmín, kardamom,  koriandr,  kurkuma  ,kajenský  pepř,  hřebíček, kardamom,  bazalka,  řeřicha,  fenykl,  česnek,  ředkvičky,  cibule,  šalvěj, saturejka,  tymián,  řeřicha,  len,  rozmarýn,  jeřabina,  majoránka, rakytník. Vhodné je taktéž nepoužívat příliš olivový olej, ale nahradit jej například sezamovým olejem nebo ghi. Tím zajistíme že naše tělo bude v podzimních měsících prosperovat a bude připraveno na zimu.

Na podzim je typické že mnozí z nás onemocní. V tomto období dominuje patogen chladného větru který při vpádu do těla způsobuje chřipkové příznaky. Pokud teprve cítíme že na nás něco leze a nemoc ještě nepropukla znamená to že patogen je zatím na povrchu těla a svádí souboj s naší obranou Qi která je kontrolována plícemi. Pomoci dostat vítr z těla můžeme například zázvorovým čajem který otevírá povrch a zahřívá čímž vytlačí patogen ven z těla. Dále je vhodné při začátku nachlazení kdy je přítomna vysoká horečka, třesavka, pocit horkosti po nachlazení, pocení, ucpaný nos s hustým hlenem, vykašlávání žlutých hlenů, bolest krku bleskurychle nasadit směs čistý tok řeky 013 ta zamezí rozvoji a prostupu patogenu do hlubších vrstev těla. Pokud je přítomno pocení, mírná horečka se zimnicí a ucpaný nos je dobré podat skořicovníkovou směs 008. O metodě Gua-sha jsme mluvily již v jednom z předchozích článků, tato technika otevírá povrch a větrné body na krku kterými vítr do těla vstoupil a pomůže k jeho vyloučení. Zvládnout tuto techniku není nikterak těžké a i přes nepříjemný pocit spojený s jejím provedením, je jen malou daní za to že následující den již budeme fit a nestrávíme týden v posteli. Dobrou prevencí je zahalování oblasti krku šátkem nebo límcem. Dále se vyhněme „preventivnímu“ pití zázvorového čaje, svou schopností otevřít povrch nás může vystavit nemalým úskalím kdy patogen má volnou cestu do hlubších vrstev našeho těla. Pokud již zázvorový čaj pijeme „preventivně“ je dobré do něj přidat citrón, ten má tendenci svírat takže povrch uzavře a riziko napadení tím klesá.

Tak čínská medicína pohlíží na podzimní období. Přeji vám aby podzim byl klidný, plný duchovních prožitku a dobrého sezóního jídla. Aby se nám nemoci vyhýbali a naše obranná Qi byla silná tak abychom zimu prožili v pokoji a nechuravěli.

Váš Vláďa