original.jpg

Jaro z pohledu dietetiky čínské medicíny

Dle keltského a taoistického kalendáře jaro začíná poněkud dříve (již 4.2.). Z pohledu dietetiky TCM jaru předchází ještě Dojo, jakési meziobdobí zajišťující plynulý přechod mezi obdobím končícím a nadcházejícím. Jarní Dojo trvá od 27.1 do 13.2, toto období je pod nadvládou elementu země a orgánu sleziny. Dodržíme-li v tomto období určitá doporučení, vyhneme se poté mnoha nepříjemnostem, jako je jarní únava. Během tohoto období je nesmírně důležité posilovat element země, i když bychom o ni měli pečovat celoročně.

Element země posiluje sladká chuť, je nutné si uvědomit, že ve staré Číně sladká chuť znamenala chuť rozvařené rýže. Nadbytek sladké chuti naopak slezinu oslabí – vysadíme proto všechno, co obsahuje rafinovaný cukr. V jídle je důležitá střídmost, pestrost, pravidelnost. Neměli bychom jíst ve spěchu a stresu, snažíme se vyhnout hladovění a přejídaní, vaříme jednoduchá jídla a nemíchame příliš chutí dohromady.


🥗Doporučené potraviny pro Dojo: 
• všechny druhy obilovin - jíst hodně rýže
• všechny luštěniny
• většina masa – ne ve velkém množství jinak oslabí slezinu
• zelenina a ovoce: mrkev, zelí, kaštany, sladké brambory, fazolky, brambory, dýně, řepa, celer, meruňky
• ořechy a semena: lískový oříšek, kokos, arašídy, černý a bílý sezam
• byliny a koření: cibule, heřmánek, lékořice, anýz, fenykl, čili, kari, kmín, med, paprika, šafrán
🥣Doporučené metody úpravy: 
• krátké vaření, vaření v páře
• přidat málo koření
• jídlo má mít jemnou chuť
Čemu se vyhnout: 
• bílý cukr, bílá mouka
• pasterizované mléčné výrobky
• pečená, smažená, grilovaná, fritovaná jídla
• syrová zelenina
• chladné nápoje, zmrzlina, sladké nápoje

 

Pro jaro je typické probuzení po zimním spánku. Probouzí se jak příroda, tak naše tělo. Dynamika energie postupně vzrůstá. Pro jaro je typický růst, pohyb a expanze. V přírodě vše roste, bují, klíčí a rozkvétá. Má se chodit spát s příchodem noci a dříve vstávat, je dobré se procházet v přírodě ve volném oděvu, je třeba chránit nový život, být velkorysí, ne hašteřivÍ. Jaru náleží prvek dřeva a orgán jater, energie Qi stoupá vzhůru a do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu. Qi stoupá silně a potřebuje podporu ve volném pohybu. Je tedy třeba podpořit Qi , posílit játra a slezinu. Tělo je nastaveno, aby přirozeně odbourávalo a eliminovalo.


🥗Doporučené potraviny pro Jaro: 
• všechny obiloviny
• luštěniny: hrách, fazole, čočka
• zelenina: ředkvičky, petržel, hlávkový salát, pažitka, jarní cibulka, špenát, nakládaná zelenina, pickles
• listy pampelišky, sedmikrásky, kopřivy, fialky, jitrocel, černý bez, kopr, polníček medvědí česnek, meduňka, lichořeřišnice, kontryhel a vše co můžeme „spást“
• mladé klíčky rostlin, listová zelenina a cokoliv zeleného
• odlehčit stravu: dny bez masa a mléka
🥣Doporučené metody úpravy: 
• napařování
• potraviny upravovat krátce
Čemu se vyhnout:
• horká jídla, sůl, tučná jídla, alkohol
• omezit semena, ořechy, cukr, mouka